Under Armor е американска компания, която произвежда спортни и дрехи и обувки за ежедневието. 

Началото се поставя на 25 септември 1996 г.  от Кевин Планк,  който е бивш състезател по американски футбол в Мериленд. Той започва  бизнеса си от гаража на баба си във Вашингтон, като изобретява фланелка която, може да изпарява влагата от тялото вместо да я задържа, като същевременно с това и разхлажда притежателя си.

Under Armor е марка която активно спортуващите я асоциират с високо качество, стил и комфорт, тя израства като една от най-наложените марки, предлагайки разнообразие от продукти.

Седалището на марката е в Балтимор щата  Мериленд а днес може да я откриете в повече от 85 държави. Мисията на Under Armor е да следва всички иновации в асортимента си с 3 основни правила:

Heat Gear – когато е топло

Cold Gear – когато е студено

Allseason Gear – през останалото време.

Разрастване на марката.

През 1997 г. Планк създава нова тениска, като усъвършенства дизайна ѝ с микрофибри, които помагат на спортисте да останат сухи и да им бъде леко. 

Не след дълго, конкурентните марки като Nike, Adidas, Reebok следват примера на Планк.

До края на 1997 г. имал поръчки за 100 000 $ и открил фабрика в Охайо, за да изпълни поръчките си.

Утвърждаването на марката става през 1999г., като братя Уорнър се свързват с Under Armour, за да облекат два от своите игрални филми -Any Give Sunday” и „The Replacements”.

Във „Всяка неделя“ Уили Биймън  носи джокстър на Under Armour. Възползвайки се от пускането на Any Given Sunday, Планк закупил  реклама в ESPN The Magazine. Рекламата генерира близо до $ 750 000 в продажби.

Така допълнително популяризира името на компанията и продуктите си.

Хронология на събитията за Under Armour

През 2000 година Under Armour се появява на корицата на списанието на ESPN с първата си платена принт реклама. 

А през 2001 г. става официален доставчик на спортни марки NHL по хокей. Сключвa договор с Major, League Baseball , USA Baseball и други търговски вериги. 

През 2006 г. Under Armour навлиза в производството на спортни обувки с модел бутонки и завладяват 23% от пазара.

В края на 2007 г. Under Armour отвори първото си търговско местоположение на пълна линия в търговския център Westfield Annapolis в Аннаполис, Мериленд и така затвърждава позицията си на спортни обувки на пазара.

През 2009г Under Armour, осигурява тренировъчни екипи за бейзболни събития, на спортисти в Олимпийски игри и спонсорира предавания.

Екипите предоставят 50% по–малко безболезненост и раздразнение, по –малко умора и повече мощност след тренировки и състезание. Технологията на костюма прави така, че мускулите да се възстановяват по – бързо.

През 2012 г. компанията започва производството на маратонки speedform. Този модел маратонки нямат стелка и са с малко шевове, те са едни от най- бързо развивашите се продукти и увеличават с 31% общите продажби. В тази година се създава и спортен сутиен с революционната Armour Bra технология. Той позволява да се избегне силното притискане и дискомфорт.

Тъй като вече  Under Armour е марка и за маратонки, в следващата 2013 г. се затвърждава с  това твърдение с представянето на SpeedForm Apollo, които е лек, гъвкав и стабилен модел и ускорява скоростта при бягане.

През 2014г. марката стартира проект за придобиване на компании за фитнес приложения. MapMyRun, Endomondo и други, така се изгражда най-голямата в света дигитална фитнес и уелнес общност.

Развитието в иновациите на маратонките продължават и през 2016 г. като Under Armour представя първата си „умна‘ маратонка с  вградена технология „Record Sensor” следи и пази данни от избяганото време, дати, продължителност и разстояние.

Развива се и в следващите години с модели от нова система като UA HOVN система с която да чувствате нулева гравитация и Connected система която има Bluetooth във всяка обувка.

 СТАТИСТИКА НА Under Armour

Продуктите, произведени от Under Armour, включват атлетични обувки, тениски, якета, качулки,  панталони, гамаши, къси панталони и аксесоари като чанти, ръкавици, шапки и защитни принадлежности.

От настоящите потребителите на Under Armour 53% от клиентите са мъже, а другите 47%  са жени.  Under Armour попада във възрастовия диапазон от 25 до 34 години, като най-малката клиентска база се състои от тези на възраст над 65 години.