Nike е американска многонационална корпорация, която се занимава с дизайн, разработка, производство и световен маркетинг и продажби на обувки, облекло, оборудване, аксесоари и услуги. Компанията е със седалище близо до Beaverton, Орегон, в столичния район Портланд.

Той е най-големият доставчик на спортни обувки и облекла в света и основен производител на спортно оборудване, с приходи над 24,1 милиарда щатски долара през фискалната си 2012 г.

Към 2012 г. в него са работили над 44 000 души по целия
свят. Само през 2014 г. марката е оценена на 19 милиарда долара, което я прави най-ценната марка сред спортните бизнеси. Към 2017 г. марката Nike се оценява на 29,6 милиарда долара. Nike се класира № 89 в списъка на Fortune 500 за най-големите корпорации в Съединените щати през 2018 г. по общи приходи.

Компанията е основана на 25 януари 1964 г. като Blue Ribbon Sports, от Бил Бауърман и Фил Найт, и официално става Nike, на 30 май 1971 г. Компанията получава името си от Nike, гръцката богиня на победата. Nike предлага на пазара своите продукти под собствената си марка, както и Nike Golf, Nike Pro, Nike +, Air Jordan, Nike Blazers, Air Force 1, Nike Dunk, Air Max, Foamposite, Nike Skateboarding, Nike CR7, и дъщерните дружества, включително Марка Jordan, Hurley International и Converse. Nike също е притежавал Bauer Hockey (по-късно преименуван на Nike Bauer) от 1995 до 2008 г., а преди това е притежавал Cole Haan и Umbro. В допълнение към производството на спортно облекло и екипировка, компанията оперира магазини на дребно под името Niketown. Nike спонсорира много високопоставени спортисти и спортни отбори по целия свят, с високо признатите търговски марки на „Just Do It“ и логото на Swoosh.

През 80-те години Nike разширява продуктовата си линия, за да обхване много спортове и региони по целия свят.  През 1990 г. Nike се премества в осемте си сгради в кампуса на Световната централа в Beaverton, Орегон. Първият магазин на Nike, наречен Niketown, отвори в центъра на Портланд през ноември същата година. 

Марката Nike е сключила договор с повече от 700 магазина по целия свят и има офиси, разположени в 45 страни извън САЩ. Повечето от фабриките са разположени в Азия, включително Индонезия, Китай, Тайван, Индия, Тайланд, Виетнам, Пакистан, Филипини и Малайзия.

Nike е критикуван за сключване на договор с фабрики (известни като Nike sweatshop) в страни като Китай, Виетнам, Индонезия и Мексико.  Активистка група документира, че фабриките, договорени от Nike, са нарушили законите за минимална заплата и извънреден труд във Виетнам още през 1996 г., въпреки че Nike твърди, че тази практика е била спряна.  Компанията е обект на много критично отразяване на често лошите условия на труд и експлоатацията на евтина в чужбина работна ръка, заета в зоните за свободна търговия, където обикновено се произвеждат техните стоки. 

Страните, в които Nike притежава заводи – Китай , Тайланд , САЩ, Индонезия , Южна Корея, Виетнам, Малайзия, Шри Ланка , Япония , Мексико, Португалия , Тайван и Индия . Офис на Nike в Северна Америка.